Leraren houden 24-uursstaking voor beter onderwijs

De Colombiaanse Nationale Federatie voor leerkrachten (Fecode) heeft een nationale 24-uursstaking aangekondigd. Het doel van de nationale lerarenstaking is dat de regering zich houdt aan de in 2017 ondertekende overeenkomsten. Volgens Fecode zijn tot op heden de meeste van deze punten uitgesteld en heeft de regering geen specifieke oplossingen voor de problemen met betrekking tot het openbaar onderwijs.

“We vragen de regering om zich te houden aan alle afspraken van het voorgaande jaar, aangezien er 80% van de afspraken niet zijn nagekomen door de nationale regering. De afspraken moeten worden nagekomen, zodat er een structurele hervorming van het algemene participatiesysteem kan worden doorgevoerd en er meer middelen kunnen worden gegarandeerd, zodat onze jongeren en kinderen in uitstekende omstandigheden kunnen leven, zoals infrastructuur, didactisch materiaal, schoolmaaltijden, connectiviteit, etc.”, aldus Nelson Alarcón, voorzitter van Fecode, in gesprek met RCN Radio.

Alarcón voegde er aan toe dat de 24-uursstaking ook wordt uitgevoerd  en ondersteund door studenten en hoogleraren die de regering om meer middelen vragen om het economische tekort van het hoger openbaar onderwijs het hoofd te bieden.

In Bogotá verzamelen vandaag de leraren voor het secretariaat van het districtsonderwijs en zullen hun pad vervolgen naar Plaza de Bolívar. Leerkrachten uit de steden Bucaramanga, Cali, Cartagena, Armenië, Valledupar en Medellín zullen ook hun protesten laten horen.

De lerarenvakbond in Antioquia bevestigde dat er 23.000 leraren dinsdag zullen deelnemen aan de nationale 24-uursstaking in verschillende gemeenten en in Medellín. Er zullen zo’n 300.000 leerlingen in het departement Antioquia openbaar onderwijs missen, aldus de lerarenvakbond in Antioquia.