Het lezen vergroten door mini-bibliotheken in parken Bogotá

Hoe kun je het lezen en het leesplezier onder de Colombiaanse bevolking doen vergroten? Luis Humberto Soriano Bohórquez gaat met zijn ezeltje (biebezel) vol bepakt met boeken langs dorpjes om de dorpelingen tot lezen te brengen. In de hoofdstad van Colombia doen ze dat anders. De gemeente wil het lezen en het leesplezier vergroten door middel van het project “Los Paraderos Paralibros Paraparques” (PPP).

DSC03716

Het project bestaat uit 51 kleine bibliotheken geplaatst in verschillende parken van Bogotá. Een PPP lijkt op een bushalte voorzien van een bankje met een grote kast vol boeken en een grote letter P. Elke PPP bevat 350 boeken voor zowel volwassenen als voor kinderen. De boeken kunnen gratis worden geleend en er worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud met als doel het leesplezier te doen vergroten. Er wordt 12 uur per week service geboden bij de Paraderos Paralibros Paraparques.

Het project bestaat al sinds 1996 en heeft meer dan 100 PPP’s in het hele land. De grootste concentratie bevindt zich in Bogotá waar 51 van deze kleine bibliotheken staan die mogelijk worden gemaakt door het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Sport en het District Instituut voor de Kunsten.

paraderosparalibrosp

Het project “Los Paraderos Paralibros Paraparques” en het jaarlijks internationale boekenfestival in Bogotá was een belangrijke sleutel in de benoeming van Bogotá als Wereldboekenstad in 2007.  De titel “World Book Capital” wordt elk jaar toegewezen door UNESCO aan een stad waarvan de kwaliteit van het programma ter promotie van boeken, lezen en de boekenindustrie erkend wordt.