Limagroep houdt spoedoverleg in Colombia vanwege crisis in Venezuela

Veertien landen uit het Amerikaanse continent kwamen maandag in Colombia bijeen voor een spoedoverleg om de crisis in Venezuela te bespreken.

Op de spoedvergadering van de Limagroep benadrukte de Amerikaanse vicepresident Mike Pence dat “alle opties op tafel liggen” om de vrede te herstellen in Venezuela. Hij vindt ook dat alle andere landen van de Limagroep  sancties moet opleggen aan het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA. Pence vindt bovendien dat de landen de Venezolaanse interim-president Juan Guaidó, die ook zelf aanwezig was bij het spoedoverleg, financieel moeten steunen en aanhangers van zittend president Nicolás Maduro visa moeten weigeren.

De Colombiaanse president Iván Duque zei op de bijeenkomst in Bogotá dat het regime van de Venezolaanse machthebber Nicolás Maduro „krachtiger en doelmatiger moet worden omsingeld.”

Hoewel Pence aangaf militair ingrijpen niet uit te sluiten, lieten Colombia en Peru wel weten geen voorstander te zijn van militaire interventie.

In de Limagroep zijn Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru en Saint Lucia verenigd. De groep wordt gesteund door onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Venezolaanse oppositie. De  Limagroep wil Venezuela helpen door het falende en corrupte regime van Maduro te beëindigen.

Foto:Martin Mejia. De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, president Ivan Dúque van Colombia en vicepresident Mike Pence schudden handen tijdens hun ontmoeting in Bogotá