Lugubere verdwijningen in gevangenis Bogotá lopen op tot 400

Het aantal mensen dat in een Colombiaanse gevangenis La Modelo over de jaren heen is gedood en verdwenen, is waarschijnlijk veel hoger dan aanvankelijk werd aangenomen.

In februari van dit jaar maakte de Colombiaanse justitie bekend dat er tussen 1999 en 2001 zeker honderd mensen zijn vermoord en in stukken in het riool zijn gedumpt. Dit maakten ze bekend nadat in het afwateringssysteem van de La Modelo-gevangenis menselijke resten waren gevonden. De autoriteiten gingen er vanuit dat de rechtse paramilitairen gevangenen, bezoekers en personen vermoordden die met geweld naar de gevangenis waren gebracht. Hun lijken voerden ze aan varkens of loosden ze in de riolen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er foto’s van mensen die de gevangenis binnenkwamen, maar nooit verlieten. Ook videobeelden, medische dossiers en archieven liggen als bewijsmateriaal voor.

Procureur-generaal Julián Quintana zei dat de opgesloten paramilitairen vermoedelijk tussen 1999 en 2001 tot 400 mensen in de strafinstelling La Modelo in Bogotá hebben vermoord. Verklaringen van gewezen paramilitairen en bijkomende bewijzen liggen aan de basis van de nieuwe schatting.

Justitie kwam de lichaamsdelen op het spoor bij het onderzoek naar de ontvoering, mishandeling en verkrachting van een journaliste die in 2000 onderzoek deed naar misstanden in La Modelo. Ze verdween kort voor een interviewafspraak met een beruchte gevangene, maar overleefde.

De paramilitairen (Autodefensas Unidas de Colombia of AUC) bestreden in Colombia de linkse guerrilla en financierden zich met de handel in cocaïne. De EU en de VS schaalden ze als terreurorganisatie in.

Hun invloed reikte tot in de hoogste regeringskringen. Ook in de gevangenissen gold en geldt corruptie als wijdverbreid. Volgens Quintana worden nu ook gelijkaardige praktijken in andere Colombiaanse gevangenissen uit de periode tussen 1998 tot 2003 onderzocht.