Maatregelen verscherpt tegen Fusarium TR4 schimmel

Vanwege de vermoedelijke aanwezigheid van de Fusarium TR4 schimmel in Colombia, hebben de Colombiaanse autoriteiten de maatregelen ter voorkoming van een uitbraak verscherpt, dat meldt gaf.nl.

Het Colombiaanse Landbouwinstituut (ICA), de Associatie van Bananentelers in Magdalena en La Guajira (Asbama) en de Associatie van Colombiaanse Bananentelers (Augura) hebben de bioveiligheidsmaatregelen verscherpt en controle- en preventie-activiteiten ondernomen.

Internationale deskundigen uit verschillende landen, waaronder instanties als Bioverity International, zijn naar het gebied gegaan, waar de schimmel zou zijn aangetroffen, om hulp aan te bieden.

De verscherping van de maatregelen bestaat uit drie hoofdpunten: maatregelen op de teeltbedrijven, controle op het vervoer en de toepassing van controles in havens, op vliegvelden en bij grensovergangen.

Er zijn vier teeltbedrijven in La Guajira sinds 13 juli in quarantaine geplaatst. Dit betekent een beperking voor het verkeer van onder andere plantmateriaal, mensen, apparatuur en hulpmiddelen. Daarnaast zijn er na verschillende analyses nog twee nieuwe teeltbedrijven in quarantaine geplaatst, die zich dichtbij het getroffen gebied bevinden.

Tot nu toe is er 75 hectare aan teelt vernietigd. Er zal nog 152 hectare volgen waarop zich symptomen voordoen die kunnen wijzen op de ziekte. Deze maatregel is in overeenstemming met internationale protocollen.