Machtigste drugsbaron van oostelijk Colombia gedood

De Colombiaanse politie heeft de dood bevestigd van Martin Diaz, alias Pijarvey die in een politie operatie om het leven kwam in het departement Vichada.

Een sluipschutter van de Colombiaanse strijdkrachten doodde één van Colombia’s meest gevreesde drugsbaronnen en is een van de grootste slagen tegen de drugshandel sinds jaren.

Politiechef Rodolfo Palomino meldde dat Pijarvey negen maanden ondergedoken zat in een ranch die hij had uitgekozen vanwege de strategische hoge ligging waardoor hij elke beweging in de nabije omgeving kon volgen en passerende vliegtuigen kon monitoren.

Palomino zei dat in het kruisvuur, dat anderhalf uur duurde, een vrouw was gewond geraakt en is overgebracht naar het ziekenhuis voor medische hulp. De vier mannen die zich voordeden als Pijarvey’s beveiliging vluchttten nadat zij realiseerden dat zij het vuurgevecht hadden verloren.

Martin Farfan Diaz Gonzalez was een machtige criminele werkzaam in de oostelijke gebieden van Colombia. Hij was de leider van de Libertadores del Vichada, een splintergroep van de populaire Revolutionaire Anti-Terroristen Leger van Colombia (ERPAC), die is gewijd aan drugsteelt, verwerking en de handel van drugs, evenals doodeskaders.

Pijarvey was één van Colombia’s meest gezochte drugshandelaren en werd sinds 2012 gezocht door de nationale politie. Hij werd gevangen genomen in 2009 in een zwaar beveiligde gevangenis en werd in 2012 weer vrijgelaten. Pijarvey  zette onmiddellijk in de oostelijke vlaktes van Colombia zijn activiteiten weer in gang .