Maduro: Voortvluchtige FARC-leiders zijn welkom in Venezuela

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft van zijn land een terroristisch heiligdom gemaakt en heeft de ernstige fout begaan om guerrillagroepen en drugshandelaars te beschermen, zei de Colombiaanse president Ivan Duque maandag.

De kritiek die Duque had geuit op Venezuela kwam nadat Maduro had gezegd dat twee voortvluchtige voormalige leiders van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, die door de Colombiaanse gerechtelijke autoriteiten werden gezocht, welkom waren in Venezuela.

Het gaat om de twee voormalige FARC-leiders, Seuxis Paucias Hernandez en Luciano Marin, beter bekend onder de namen Jesus Santrich en Ivan Marquez. Na het vredesakkoord in 2016 sloten zij zich aan bij de politieke tak van de FARC, maar verdwenen van de radar, omdat ze bang waren gearresteerd te kunnen worden, vanwege beschuldigingen voor drugssmokkel.

Marquez is sinds vorig jaar spoorloos. Santrich verdween eerder deze maand, nadat het Hooggerechtshof had bepaald dat hij moest worden opgepakt. Volgens de Colombiaanse president Ivan Duque zit Santrich waarschijnlijk al in Venezuela.

“Wat we zien is dat niet alleen (Maduro) Colombiaanse terroristen jarenlang heeft gehuisvest, maar dat hij ook steeds meer ratificeert dat Venezuela een toevluchtsoord is voor terroristen en drugshandelaars,” zei Duque in Shanghai, China, waar hij op officieel bezoek is.

,,Colombia zei al dat ze in Venezuela zaten, dus ik heb op ze gewacht”, aldus Maduro. ,,Marquez en Santrich zijn leiders die staan voor vrede.” Colombia beschuldigt buurland Venezuela er al langere tijd van Colombiaanse rebellen onderdak te bieden. Santrich heeft in Colombia een opsporingsbevel op zijn naam staan. Hij wordt beschuldigd van drugssmokkel en werd hier in 2018 al voor opgepakt in Colombia.

Foto:excelsior.com.mx