Medellín een weekend lang in strikte quarantaine

Medellín en de omringende voorsteden gaan vrijdag in strikte quarantaine vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen.

Naast de verlenging van de lockdown tot 1 augustus in Colombia, hebben de lokale overheden onlangs besluiten genomen om de verspreiding van het coronavirus, dat naar verwachting tussen juli en augustus zijn hoogtepunt zal bereiken, een halt toe te roepen.

Nadat delen van Bogota afgelopen maandag in een strikte quarantaine zijn gegaan, gaan ook Medellín en de omringde voorsteden (Área Metropolitana del Valle de Aburrá) vrijdag in een strikte quarantaine vanwege een toename van besmettingen in de laatste weken.

De aankondiging van het besluit kwam na een vergadering van alle burgemeesters van Valle de Aburrá. De lockdown begint aanstaande vrijdag en zal in eerste instantie drie dagen duren.

“We hebben een zeer belangrijk besluit genomen in samenwerking met de nationale regering en de departementale regering. Vanaf deze vrijdag om 12 uur ’s nachts en tot en met de maandag, dat wil zeggen de volle vrijdag, zaterdag en zondag, hebben we een quarantaine, die als eerste van een aantal zal worden uitgevoerd”, kondigde de burgemeester van Medellín, Daniel Quintero Calle, aan.

Volgens de burgemeester van Medellín wordt dit de eerste van een reeks quarantaines die in de vallei van Aburrá zullen worden toegepast.

“Om een model te bereiken, die binnen vier dagen gedefinieerd zal worden, van drie dagen strikte quarantaine tot de eerste fase van de klim naar de piek, die zal plaatsvinden in de komende 20 dagen, zal de grootste uitdaging zijn voor de geschiedenis van onze stad”, aldus Daniel Quintero Calle.

De burgemeester van Medellín had al eerder een strikte quarantaine afgekondigd in het centrum van de stad in een poging om de besmettingsgraad te verminderen. De strikte quarantaine in het centrum is maandag in gegaan en zal 14 dagen duren.

“Het centrum van Medellín is een zone van grote activiteit, die dagelijks wordt bezocht door meer dan een miljoen mensen uit de hele Metropoolregio. De quarantaine zal meer dan een miljoen dagelijkse contacten tussen mensen voorkomen door het tempo van de COVID-19-besmetting te vertragen”, zei Esteban Restrepo, secretaris van de regering van Medellín.

 “In het geval van La Candelaria (het centrum) zal de quarantaine net zo zijn als die van maart, met totale bewegingsbeperkingen vanaf deze maandag en gedurende twee weken, waarbij alle bedrijven (behalve die voorzien van basisbenodigdheden, bevoorrading en apotheken) worden gesloten”, schreef de burgemeester van Medellín op zijn Twitter-account.

Quarantaine zone centrum Medellín. Foto: @estebanrestre (Twitter)