Meer aardgas in de Colombiaanse Caraïbische Zee ontdekt

Colombia’s grootste staatsoliemaatschappij Ecopetrol kondigt aan dat in de put Gorgon-2 de aanwezigheid van gas heeft aangetoond in ultradiepe wateren in de zuidelijke Colombiaanse Caraïben. Volgens het bedrijf is het de grootste die ooit in Colombia is geboord, en een totale diepte van meer dan 4.000 meter heeft.

De put, die zich ongeveer 70 kilometer uit de Caribische kust bevindt, werd geboord met een ultramodern diepwaterschip, aldus de staatsoliemaatschappij.

De put bevestigt de uitbreiding van de gasvondst van 2017 in Gorgon-1 en bekrachtigt het bestaan van een offshore gasveld in Colombia, waar ook de ontdekkingen Kronos (2015) en Purple Angel (2017) zijn gedaan, die nu deel uitmaken van de South Caribbean.

Gas is een van de belangrijkste energiebronnen voor de nationale energievoorziening en de energietransitie, en wordt dagelijks gebruikt door meer dan 10 miljoen Colombiaanse gezinnen.

“Wij zijn verheugd de voltooiing aan te kondigen van deze ultra-diepe exploratie- en verkenningsput. Dit resultaat van de put Gorgón-2 zal ons in staat stellen vooruitgang te boeken bij de evaluatie van deze vondsten in het zuidelijk Caribisch gebied, die in geval van een eventuele ontwikkeling de Colombiaanse gasreserves zullen vergroten en zullen voldoen aan de groeiende vraag naar deze fundamentele energie voor de energietransitie die door Ecopetrol en het land wordt ondernomen”, aldus Felipe Bayón, president van Ecopetrol.

“Deze prestatie was mogelijk dankzij de samenwerking met de nationale en regionale autoriteiten en de uitzonderlijke prestaties van de professionals die bij de operatie betrokken waren, waaronder een getalenteerde groep Colombianen. Het gasveld wordt geconsolideerd na 16 jaar werk, waarin een gedetailleerde analyse en evaluatie van het potentieel werd uitgevoerd, en vervolgens werden putten geboord in samenwerking met bedrijven van wereldklasse.”

Momenteel zijn Ecopetrol en Shell (exploitant) partners in de Zuid-Caribische blokken (Col-5, Fuerte Sur en Purple Angel), met elk een participatie van 50%.

Het nieuws komt ruim een week nadat er een gasveld werd ontdekt door de Braziliaanse oliegigant Petrobas verder in het noordoosten van Colombia in de Tayrona-blok.

Bron :
Foto:vanguardia.com