Meer dan 100 gevallen van mazelen in Colombia

Het nationale gezondheidsinstituut (INS) in Colombia meldde vrijdag dat er sinds maart van dit jaar tot op heden 108 gevallen van mazelen zijn geregistreerd in het land.

De meeste gevallen van de ziekte heeft zich voorgedaan in Cartagena met 38 gevallen, gevolgd door Cucuta in het departement Norte de Santander, met 24 gemelde gevallen.

In reactie hierop heeft de staat de vaccinatieprogramma’s gereactiveerd, voornamelijk bij kinderen van 6 tot 11 maanden oud.

Op dezelfde manier vroeg de regering de bevolking om de hygiënemaatregelen te intensiveren, in het bijzonder het wassen van de handen en om snel naar gezondheidscentra te gaan als de symptomen zich voordoen.

De INS heeft vooral aandacht gevraagd voor de bescherming van kinderen en ouderen, bevolkingsgroepen met een zwakker immuunsysteem.

Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten.

De incubatietijd van mazelen is 7 tot 14 dagen. Een persoon is besmettelijk vanaf ongeveer 4 dagen voor het optreden van de ziekteverschijnselen.  Deze verschijnselen lijken op een stevige griep of verkoudheid gevolgd door licht jeukende paarsrode vlekjes.

Het virus in gevoelige populaties heeft de neiging om longontsteking, hersenbeschadiging en andere ernstige complicaties te veroorzaken die tot de dood kunnen leiden.