Meer dan 240 fietsers zijn in 2020 omgekomen bij verkeersongevallen

Een verschrikkelijk ongeluk van afgelopen week , waarbij een fietsers om het leven kwam nadat het van een viaduct werd gedrukt, veroorzaakte veel commotie in Colombia, maar ook het besef van de kwetsbaarheid van fietsers in het verkeer.

In een interview met RCN Nieuws sprak de directeur van het Agentschap voor Verkeersveiligheid, Luis Lota, over de ongevallen waaraan fietsers in het hele land worden blootgesteld en over de verantwoordelijkheid van alle verkeersdeelnemers bij deze gebeurtenissen.

Luis Lota liet weten dat in de loop van dit jaar 249 fietsers, tussen 1 januari en 31 augustus, het leven hebben verloren bij verkeersongevallen, vergeleken met 282 het jaar daarvoor. Hoewel er sprake is van een daling, zijn de cijfers nog steeds te hoog.

Aangezien het grootste deel van het wegennetwerk geen fietsstroken heeft, is er ongetwijfeld een risicofactor, omdat we verschillende snelheden hebben, zegt Lota.

Daarom is de oproep tot medeverantwoordelijkheid van de verschillende actoren zo belangrijk. Er zijn ongetwijfeld kwesties waar de fietsers op aangesproken moet worden, maar we moeten ook alle voertuigen vragen de fietsers te respecteren.

Van de 249 fietsers die dit jaar zijn omgekomen, is de meerderheid gedood door een vrachtauto. Blinde vlekken, snelheidsovertredingen, onvoldoende afstand en de fietser niet respecteren, kunnen bij de fietser problemen veroorzaken die leiden tot een ongeluk of zelfs de dood. We moeten elkaar respecteren en verkeersongevallen vermijden.

Lota meldt dat de anderhalve meter afstand nemen tot de fietser belangrijk is met het besef dat de fietser kwetsbaar is en geen chassis heeft om zijn lichaam te beschermen. Daarentegen moet de fietser goed zichtbaar zijn op de weg, zodat hij op tijd gezien wordt. Het is een kwestie van gezamenlijke verantwoordelijkheid, aldus de directeur van het Agentschap voor Verkeersveiligheid.

Op vrijdag 9 oktober werd een fietser door een vrachtwagen van een viaduct gedrukt. De beelden brachten veel los onder de Colombianen. Mede omdat de bestuurder gewoon doorreed. Beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Bron :
Foto:momento24.co