Meer dan 2400 dieren gestorven en 70 families ziek door olielek

In de rivieren Lizama en Sogamoso in het noorden van Colombia heeft zich een natuurramp voltrokken. Door een olievlek is er een massale dierensterfte en hebben gezinnen gezondheidsklachten.

Een maand geleden ontstond er een olielek in de buurt van de stad Barrancabermeja in het departement Santander. Volgens milieuorganisaties zijn hierdoor in een maand tijd meer dan 2.400 dieren gestorven. Zij melden dat de olievlek een ramp is voor het milieu. Het gaat vooral om de dieren die in en rondom de rivieren leven. De meeste sterfte komen voor onder vissen, vogels en reptielen en daarnaast zijn er nog meer dan 1000 bomen beschadigd. Ook gezinnen vertonen door de olieramp gezondheidsklachten. Een zeventigtal omwonende families vertonen symptomen zoals braken, hoofdpijn en duizeligheid.

Ecopetrol, de olieraffinaderij die verantwoordelijk is voor de olievlek, heeft na het lek maatregelen genomen om de schade te beperken. Echter, vinden de milieuorganisaties en gouverneur van Santander, Didier Tavera, dat er te weinig is gedaan om de olieramp in te dammen. Zij beschuldigen Ecopetrol er van dat ze niets onderneemt om het lek aan te pakken. Ecopetrol zegt op zijn beurt dat het daarvoor wacht op gespecialiseerde uitrusting uit de Verenigde Staten.

De Colombiaanse minister voor Milieu, Luis Gilberto Murillo, heeft een onderzoek ingesteld. De Colombiaanse regering had al een onderzoek gestart om na te gaan of het lek werd veroorzaakt door een slecht afgesloten olieput. Ondertussen kondigde de milieuminister aan dat het ook Ecopetrol onder de loep zal nemen. “Als blijkt dat het bedrijf informatie heeft verborgen die het lek had kunnen vermijden, dan volgen er drastische sancties”, meldde de minister in duidelijke taal.