Minister Buitenlandse Zaken vraagt om internationale hulp voor opvang Venezolaanse vluchtelingen

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo wil dat er internationale steun komt voor de opvang van vluchtelingen uit Venezuela. Hij maakte dat woensdag duidelijk in het parement.

“Hun aantal is vergelijkbaar met de hoeveelheid vluchtelingen uit Syrië. En elke dag worden het er meer”, verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken. “De crisis heeft een extreme omvang bereikt. De Venezolanen komen vol van angst naar Colombia, om hier te blijven of om verder te gaan naar een ander land.”

“Gelukkig wordt de internationale gemeenschap zich bewust van de omvang en van de noodzaak om hulp te bieden met geld en via samenwerking”, zei de minister van Buitenlandse Zaken. Hij pleitte voor een internationaal hulpfonds, dat levensmiddelen en medicijnen ter beschikking moet stellen voor de Venezolaanse vluchtelingen.

In Venezuela heerst een zware economische en politieke crisis met gevolg dat honderdduizenden mensen het land willen ontvluchten. Er is een groot tekort aan levensmiddelen waardoor de Venezolanen de grens van Colombia oversteken om voedsel en medicijnen te kopen. Volgens de VN hebben al 2,3 miljoen mensen het land verlaten. Volgens experts gaat het om de grootste vluchtelingencrisis in de geschiedenis van Latijns-Amerika.