Minister-president Rutte met handelsmissie in Colombia

Minister-president Mark Rutte begint vandaag en morgen aan een officieel bezoek aan Colombia met als doel de economische betrekkingen tussen de twee landen te bevorderen. De minister wordt bijgestaan door Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en nog eens 110 bedrijven.

Dit is het eerste officiële bezoek van een Nederlandse regeringsleider aan Colombia, ondanks de nabijheid van de Caribische eilanden Aruba en Curaçao, waarop Nederland nog steeds soeverein is, aldus de ambassade in Bogotá.

Naast een ontmoeting met president Duque bezoekt Rutte vandaag Apartadó, in het departement Antioquia, waar hij landeigendomsrechten zal uitdelen aan boeren, het resultaat van een project tussen het Nederlandse kadaster en Colombia’s Nationaal Landagentschap (ANT).

Het programma, genaamd “Tierra en paz” (Land in Vrede), is een gezamenlijk initiatief van beide landen dat tot doel heeft het grondbezit in post-conflictgebieden te formaliseren en te registreren.

Dezelfde dag zal Rutte aanwezig zijn bij de Kamer van Koophandel van de regio Urabá, waarvan Apartadó deel uitmaakt, waar hij sociale leiders en mensenrechtenactivisten zal ontmoeten om de status te bespreken van het vredesakkoord dat twee jaar geleden met de voormalige FARC-guerrilla werd ondertekend.

De Nederlandse delegatie bestaat ook uit de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten; Economische Ontwikkeling van Curaçao, Steven Martina en de minister van Financiën, Economische Zaken en Cultuur van Aruba, Xiomara Ruiz-Maduro en 110 ondernemers.

“Colombia is een buurland van het koninkrijk en daarmee een belangrijke partner in vele en gevarieerde aspecten. Er is al een sterke politieke en economische relatie tussen onze landen en het Koninkrijk wil graag doorgaan met het ontwikkelen van economische kansen voor bedrijven uit Nederland, Aruba en Curaçao”, aldus Rutte, geciteerd in de ambassadeverklaring.

Tijdens dit officiële bezoek zal de minister van Landbouw, Carola Schouten, in Bogota een rondetafelconferentie leiden onder de titel “Feeding the Cities”, met de nadruk op circulaire landbouw en de uitdagingen van Latijns-Amerikaanse steden bij het verkrijgen van toegang tot voedsel.

Rutte zal ook naar het departement Huila (Zuid-Colombia) reizen om duurzame koffieboeren en cacaoproducenten in de regio te ontmoeten.

Een ander doel van de bijeenkomst is het bevorderen van de samenwerking op het gebied van vervoer. Nederland is om die reden uitgenodigd op de eerste fietsbeurs genaamd BiciGo beurs, die donderdag van start gaat en waaraan maximaal 22 bedrijven uit de fietssector zullen deelnemen.

Naast Rutte wordt de inhuldiging bijgewoond door Erik Gerritse, viceminister van Volksgezondheid van Nederland, en Juan Pablo Uribe, minister van Volksgezondheid van Colombia.

Ook zal Rutte de ‘patatoorlog’ met Colombia bespreekbaar maken. Het Zuid-Amerikaanse land heeft antidumpingheffingen ingevoerd op diepvriespatat uit België, Nederland en Duitsland.

Na het bezoek in Colombia reist Rutte door naar Argentinië voor de G20, een informeel forum van de negentien grootste nationale economieën van de wereld en de Europese Unie.