Minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo wordt nieuwe minister van Defensie

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo zal zijn functie verruilen voor het Ministerie van Defensie. President Ivan Duque heeft dinsdag bekend gemaakt dat Trujillo het stokje overneemt van de ontslagen Guillermo Botero.

De voormalige defensieminister Guillermo Botero diende vorige week onder grote politieke druk zijn ontslag in, nadat hij bekend maakte dat er acht kinderen waren omgekomen bij een militaire luchtaanval op een kamp van dissidente FARC-strijders. Botero was hiervan lange tijd van op de hoogte, maar had de senaat hier niet over ingelicht.

“We zijn blij dat Carlos Holmes Trujillo deze nieuwe taak op zich zal nemen”, aldus Duque in een televisieverklaring. “Hij zal natuurlijk de leiding hebben over de confrontatie met georganiseerde gewapende groepen op het hele nationale grondgebied.”

Trujillo’s ervaring als burgemeester van de stad Cali “brengt hem dicht bij de realiteit van de veiligheid van de burgers,” voegde Duque eraan toe.

Politicus Trujillo, een voormalig minister van Onderwijs en Binnenlandse Zaken en ambassadeur bij de Europese Unie, heeft een groot deel van zijn termijn als topdiplomaat van het land gewijd aan het aan de kaak stellen van de Venezolaanse president Nicolas Maduro als dictator en aanhanger van het terrorisme.

Colombia heeft Maduro herhaaldelijk beschuldigd van het bieden van een veilige haven aan dissidenten van de voormalige rebellenbeweging FARC, die weigerden te demobiliseren onder het vredesakkoord van 2016, en guerrilla’s van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN).

De strijd tegen deze groepen zou gemakkelijker zijn zonder Maduro als leider van Venezuela, aldus Trujillo.

Trujillo zal zich ook richten op het bestrijden van drugshandelaars, het vernietigen van illegale cocateelt en het vergroten van de drugsvangsten, aldus Duque.

Bron :
Foto:elespectador