Minister van Volksgezondheid gaat in gesprek met rechter over verplichte coronatest voor reizigers

De minister van Volksgezondheid, Fernando Ruiz , kondigde aan dat hij deze week een ontmoeting zal hebben met de rechter Giovanni Humberto Legro Machado,  die onlangs de Colombiaanse regering heeft opgedragen om opnieuw een negatieve coronatest te eisen voor reizigers die Colombia willen binnenkomen en een quarantaine van 14 dagen.

Het doel van de bijeenkomst is om de rechter in detail de epidemiologische , wetenschappelijke en volksgezondheidsredenen uit te leggen waarom de uitspraak niet kan worden nageleefd. Minister Ruiz legde uit dat hij, na de rechterlijke beslissing te hebben herzien en gezien de onmogelijkheid om de uitspraak na te leven, het beroep heeft aangevochten.

De Colombiaanse regering herhaalde de reizigers dat de PCR-test niet een vereiste zal zijn, totdat dit proces voor de bevoegde autoriteiten in werking treedt en er duidelijkheid is over de te ondernemen acties.

De minister van Volksgezondheid herhaalde dat “een quarantainemaatregel voor 120.000 mensen die elke maand reizen, gevolgen heeft voor de geestelijke gezondheid en de openbare orde. Colombianen zijn in die zin uitgeput ”, zei hij.

De Colombiaanse Vereniging voor Infectiegeneeskunde raadde van haar kant aan om de uitvoering van de PCR-test niet te eisen voordat men het land binnenkomt en voegde eraan toe dat de quarantaine van 14 dagen niet effectief is, aangezien Colombia een lokale circulatie van het virus registreert.

“De implementatie van quarantaine voor mensen die uit andere landen komen en geen symptomen hebben, levert geen bijzonder voordeel op bij het voorkomen van de overdracht van het virus”, zei de vereniging.

In die zin stelden ze dat “het belangrijk is om geen preventieve quarantaines in te stellen voor mensen die uit andere landen komen die geen COVID-19 symptomen hebben en bij wie geen nauw contact is aangetoond met een persoon die drager is van het virus”.

De Colombiaanse Vereniging voor Infectiegeneeskunde heeft bevestigd dat deze conclusie is bereikt na een consensus van 214 thematische deskundigen, 10 epidemiologische deskundigen en 9 rapporteurs op hoog niveau die 62 wetenschappelijke genootschappen, 10 universitaire instellingen en 14 gezondheidsdienstverleners vertegenwoordigen.

De deskundigen concludeerden dat de toepassing van bioveiligheid en zelfzorgmaatregelen zoals fysieke afstand nemen, druktes vermijden, handen wassen en het gebruik van mondkapjes, belangrijk zal zijn om de keten van besmetting van de ziekte te beteugelen.

Bron :
Foto:rcnradio.com