Minstens 15 doden bij twee bloedbaden in Antioquia en Cauca

De moorden vonden plaats in het departement Antioquia in het noordwesten en Cauca in het zuidwesten, gebieden die dit jaar zwaar getroffen zijn door geweld.

Sinds januari heeft Colombia te lijden gehad van tientallen bloedbaden – gedefinieerd als aanvallen waarbij ten minste drie mensen omkomen – waardoor 2020 het slechtste jaar is sinds de ondertekening van het vredesakkoord in 2016 met de voormalige guerrillastrijders van de FARC.

In Antioquia in de stad Betania werden afgelopen weekend vijf koffieboeren en vijf andere mensen gedood bij een nachtelijke aanval op een boerderij, aldus de autoriteiten.

“Tien zwaar bewapende mensen gingen een slaapzaal van de Gabriela boerderij binnen en schoten lukraak in het rond,” zei de burgemeester van Betania, Carlos Villada. Er wordt verondersteld dat de moorden een verband hebben met drugshandel.

Het ander bloedbad vond plaats in het stadje Argelia in het departement Cauca, waar minstens vijf mensen werden vermoord en twee gewond raakten in een nachtclub.

Een van de slachtoffers is Libio Chilito, een bekende sociale leider die activiteiten uitvoerde om middelen te verzamelen en geschenken te geven aan kinderen in zijn regio.

In dezelfde gemeente kwamen 12 dagen voor deze gebeurtenis drie mensen om het leven, onder wie een tiener, bij een reeks aanslagen waarbij nog twee mensen ernstig gewond raakten.

Argelia en El Tambo, zijn de gebieden van Colombia met het grootste areaal aan cocateelt en waar meer dan de helft van de illegale gewassen in het departement Cauca geconcentreerd is. Departement Cauca heeft meer dan 17 duizend hectare aan cocaplantages. Volgens de autoriteiten zijn dissidenten van de FARC (de “Carlos Patiño” -structuur), paramilitaire groeperingen, Linkse rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en bendes zoals Clan del Golfo aanwezig in het gebied. Het departement Cauca ligt langs een handelsroute die Midden-Amerika met de VS verbindt.

Bron :
Foto:Policía Antioquia