Misdadiger van zoutzuuraanval op Natalia Ponce de León krijgt 21 jaar

Jonathan Vega die door middel van een zoutzuuraanval het leven heeft verwoest van een succesvolle zakenvrouw kreeg 21 jaar en 10 maanden celstraf van de rechter.

De hoorzitting werd gehouden in het rechtbankcomplex Paloquemao in Bogotá waar slachtoffer Natalia Ponce de León de uitspraak van het vonnis bijwoonde.

De rechtbank heeft Jonathan Vega een celstraf van 21 jaar, 10 maanden en 15 dagen opgelegd voor de poging tot moord door Natalia Ponce de León te verminken met zoutzuur.

Hoewel de advocaat van Vega zei dat hij leed aan een ziekte, merkte de rechter op dat het slechts een psychische aandoening was dat niet synoniem is aan krankzinnigheid, dus is hij schuldig en moet Vega in een gevangenis en niet in een psychiatrische inrichting.

natalia-ponce-de-leon-9-sept-2016-nieuws-colombiaans

Natalia Ponce de León werd ernstig verminkt na een aanval door een stalker op 27 maart 2014 in de deuropening van haar appartement. De succesvolle zakenvrouw werd aangevallen door Vega die ongeveer 1 liter zwavelzuur over haar gezicht en lichaam gooide.

Ponce de León vocht voor haar leven, maar streed ook voor meer rechten voor slachtoffers van zuuraanvallen. Uiteindelijk kwam er in januari dit jaar een wet tegen zuuraanvallen die bepaalt, dat diegene die iemand met elk type chemische stof opzettelijk schaadt, een gevangenisstraf zal krijgen tussen de 12 en 20 jaar. Diegene die hun slachtoffer permanent verminkt kan tot 50 jaar krijgen. De nieuwe wet is vernoemd naar Natalia Ponce de León.