Miss Colombia veroorzaakt golf van kritiek na controversiële uitspraak over transgender

Valeria Morales, die zondag werd bekroond tot Miss Colombia heeft flink stof doen opwaaien door haar controversiële uitspraak over de transgender Miss Spanje.

In een interview op de Colombiaanse televisie zei ze dat de Miss Universe verkiezingen slechts voor vrouwen zou moeten zijn die als vrouwen geboren zijn. De kersverse Miss Colombia doelde op de Spaanse transgender Angela Ponce, die de eerste transgender zal zijn tijdens een Miss Universe.

Tijdens het interview zei Morales: “Ik denk dat missverkiezingen zoals Miss Universe voor vrouwen zouden moeten zijn  die als vrouwen geboren zijn, en ik denk dat het ook voor Ponce een nadeel zou zijn. Daarom moeten we haar respecteren, maar het niet met haar delen.

Ponce heeft geweigerd om commentaar te geven op Morales, maar bracht enkele weken geleden in een video een verwijzing naar haar betrokkenheid bij Miss Universe. Ponce zei: “Ik zou hen willen vertellen dat ik een vrouw ben. Ik ben een trans vrouw en ik heb het recht om daar te zijn. Dus ik vraag ze om het te respecteren, omdat de regels me toelaten om deel te nemen aan Miss Universe”.

Enkele uren na haar controversiële interview leek Morales terug te komen op haar eerdere opmerkingen en vertelde aan verslaggevers: “Als Miss Universe Angela accepteert, zal ik haar met liefde en respect accepteren”.