Mondkapje in binnenruimtes niet meer verplicht

Zesentwintig maanden na de uitbraak van de pandemie van het coronavirus in Colombia, die 149.797 doden en 6.092.667 besmettingen tot gevolg had, heeft het ministerie van Volksgezondheid het laatste gezondheidsmandaat opgeheven voor burgers die wonen in steden en gemeenten waar het vaccinatieprogramma voor 70% of meer is voltooid.

Vanaf 1 mei zijn mondkapjes binnenshuis niet langer vereist, evenmin als het aantonen van een vaccinatiebewijs, om restaurants, bars, supermarkten, winkelcentra, bioscopen, musea en sportlocaties te betreden. De enige uitzonderingen op het verplichte gebruik van mondkapjes blijven voor verpleeghuizen, gezondheidsinstellingen en ziekenhuizen, het openbaar vervoer en gesloten ruimten in scholen. “Alle gezondheidsmaatregelen zijn ingetrokken, behalve die gevolgen hebben voor de gezondheidsinstellingen en -diensten,” zei president Duque in een verklaring vanuit het presidentieel paleis Casa de Nariño.

President Duque benadrukte ook dat de PRASS-strategie (Testen, Traceren en Duurzame selectieve Isolatie) van de staat, die in maart 2020 werd ingevoerd met het zogenaamde CoronAPP, zal worden stopgezet. Het einde van de gezondheidsbeperkingen komt op een moment dat het land de maand mei begint met 2.322 actieve gevallen en een dagelijks aantal nieuwe infecties van gemiddeld bijna 200. Op zaterdag bevestigden de gezondheidsautoriteiten vier dodelijke slachtoffers van het virus, twee slachtoffers in Bogotá, één in Antioquia, en één in Santa Marta.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben 525 gemeenten in Colombia de drempel van 70% bereikt om de verplichting tot het dragen van een mondkapje voor binnenshuis af te schaffen, waaronder de departementshoofdsteden Armenia, Manizales, San Andrés, Tunja en Bogotá.

Tot nu toe heeft Colombia 82.443.202 vaccindoses toegediend, waarbij 35.409.389 mensen volledig zijn gevaccineerd en 11.340.479 een boosterdosis hebben gekregen, volgens het nationale vaccinatieplan.

Bron :
Foto:lafm.com.co