Moord op Paraguayaanse officier van justitie Marcelo Pecci toont internationale misdaad banden

De moord op de Paraguayaanse officier van justitie Marcelo Pecci (foto) tijdens zijn huwelijksreis op een van de Caribische eilanden van Colombia heeft de samenwerking tussen misdaadorganisaties in het hele continent blootgelegd. Vijf mensen zijn gearresteerd voor de moord op 10 mei op het vakantie-eiland Baru, op slechts 45 minuten van Cartagena. De Colombiaanse autoriteiten zeggen dat ze een zesde verdachte achtervolgen.

“De verdachte die nog op vrije voeten is, is Gabriel Carlos Luis Salinas, en we denken dat hij naar Venezuela is gevlucht,” zei generaal Jorge Vargas, die aan het hoofd staat van de Colombiaanse politie. Vargas deelde mee dat Interpol een opsporingsbericht heeft uitgevaardigd voor zijn aanhouding. “Hoewel we niet veel samenwerken met het Interpol-kantoor in Venezuela, hebben we hun hulp gevraagd bij het vinden en arresteren van Salinas”. Vargas heeft de gezamenlijke inspanning van de Colombiaanse en Paraguayaanse politie geleid.

In Medellin werden vijf verdachten gearresteerd, waaronder de man die ervan wordt beschuldigd Pecci driemaal te hebben neergeschoten toen hij van zijn jetski afstapte. Uit de eerste ondervragingen van deze verdachten kwam informatie naar voren over de meesterbreinen achter de moord. “Er zijn aanwijzingen dat een internationaal crimineel netwerk, gecoördineerd door de Braziliaanse bende Primeiro Comando da Capital (PCC), het plan heeft geformuleerd om officier van justitie Pecci te vermoorden,” zei Vargas.

Paraguay is de grootste marihuanaproducent van de regio en de belangrijkste route voor het transport van cocaïne van Bolivia naar Europa. Boliviaanse coca wordt in Paraguay vermengd met chemische precursoren die in andere landen illegaal zijn. Het product wordt vervolgens verborgen in vrachtwagens en zeecontainers die later naar Afrika en Europa worden vervoerd. Volgens het Paraguayaanse antidrugsagentschap (SENAD) zijn Kaapverdië bij West-Afrika en Rotterdam in Nederland de belangrijkste bestemmingshavens.

Paraguay heeft de laatste jaren dus een groot aantal criminele organisaties aangetrokken, en Pecci was de hoogste officier van justitie die belast was met verschillende belangrijke rechtszaken over drugshandel- en witwaspraktijken van het land. Een van Pecci’s belangrijkste doelwitten was de Braziliaanse PCC, een van de machtigste maffia’s in Zuid-Amerika en een belangrijke speler in de grenssteden Pedro Juan Caballero en Ponta Porã, hotspots van de internationale drugshandel.

“Wij blijven samenwerken met de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA), die ons belangrijke inlichtingen heeft verstrekt. De moord op Pecci zou verband kunnen houden met de wereldwijde drugshandel, maar we kunnen radicale terroristen niet uitsluiten,” zei Vargas.

Tijdens de eerste rechtszitting voor de aangehouden verdachten bleek dat zij een bedrag van 500.000 dollar betaald kregen voor de moord op Pecci, en dat de afrekening werd beklonken op een openluchtmarkt in Envigado, een stad in de buurt van Medellín. De vermeende moordenaars gebruikten ook sociale media om Pecci op te sporen. De Colombiaanse procureur-generaal Francisco Barbosa zei: “De criminelen kwamen een aantal keren op het verkeerde pad, maar wisten Pecci en zijn vrouw te lokaliseren aan de hand van hun social media posts.” Instagram-foto’s van het stel onthulden details van hun huwelijksreis en dat ze hun eerste kind verwachtten.

Barbosa beweert dat er meer dan 200 bewijsstukken zijn, waaronder 2500 uur aan videobeelden, 67 onderschepte berichten en andere communicatie tussen de verdachten en daardoor een luchtdichte zaak heeft opgeleverd tegen de verdachten. Vier van de vijf aangehouden verdachten hebben schuldig gepleit voor de tenlastelegging. Alleen Francisco Luis Correa Galeano, die als het brein achter de misdaad wordt beschouwd, heeft geweigerd schuldig te pleiten. “We weten dat Correa de hele operatie heeft gepland met de huurmoordenaars die hij naar Cartagena heeft gebracht,” zei Barbosa.

Correa is een voormalig soldaat, een Colombiaan die twee gevangenisstraffen heeft uitgezeten, waaronder één voor seksueel misbruik, en behoort tot een criminele organisatie genaamd “Los Paisas”. Hij werd gearresteerd met een 9 mm pistool, contant geld en betalingsbewijzen. Of Correa een deal zal sluiten met de openbare aanklager is nog onbekend, maar zijn getuigenis zou een sleutelrol kunnen spelen bij de identificatie van de opdrachtgever van de moord op Pecci.

Bron :
Foto:lafm.com.co