Moordaanslag op oud-FARC-leider Timochenko voorkomen

De politie in Colombia zegt dat het een moordaanslag heeft voorkomen op de oud-leider van de voormalige guerrillabeweging FARC. Dissidenten van de FARC, die het niet eens waren met het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC, hadden het gemunt op Rodrigo Londoño Echeverri, beter bekend onder zijn pseudoniem Timochenko.

De linkse FARC-groep ondertekende na vier jaar onderhandelen een historisch vredesakkoord in 2016. Sindsdien is er een politieke partij opgericht onder leiding van Timochenko. Een deel van de voormalige FARC-strijders is het oneens met de koers van de partij en besloot vorig jaar de wapens weer op te pakken.

Generaal Atehortua, de korpschef van de Colombiaanse nationale politie, vertelde aan de pers dat ze na een tip twee mannen hebben gedood die de aanslag wilden plegen. Ze werden onderschept in de buurt van een boerderij waar Timochenko op de grens van de departementen Quindio en Valle del Cauca verbleef.

Generaal Atehortua vertelde dat de twee mannen hebben geerkt onder de dissidentenleiders Iván Márquez en Hernán Darío Velásquez, die beter bekend is als El Paisa. Een van de doodgeschoten mannen zou in het verleden hebben gewerkt voor een speciale eenheid die belangrijke politieke leiders en rebellen moest beschermen.

Bron :
Foto:Coloprensa