Motie van afkeuring tegen minister van Defensie

De Colombiaanse oppositie dringt aan op motie van afkeuring tegen de minister van Defensie. De oppositie in Colombia kondigde maandag aan dat zij een motie van afkeuring zal indienen tegen minister van Defensie Guillermo Botero, die ervan wordt beschuldigd te hebben gelogen over de moord op voormalige FARC-strijder Dimar Torres.

Volgens Angelica Lozano van de oppositiepartij de groene alliantie heeft Botero een afschuwelijke misdaad van het leger verdoezeld en deze houding maakt hem onbekwaam voor de functie.

“Hij heeft bewezen dat hij bereid is afschuwelijke misdaden tegen de mensheid te rechtvaardigen en te verdoezelen, zoals buitengerechtelijke executies, die we in Colombia hebben gekend als valse positieven en waar velen mensen verschrikkelijk onder hebben geleden”, voegde Angelica Lozano eraan toe.

De senator en voormalige presidentskandidaat van Colombia Humana, Gustavo Petro, was van zijn kant ook voorstander van de motie van afkeuring van de minister van Defensie. Hij zei dat de politieke berekening niet de overhand zou moeten hebben, maar dat hij de zorg voor de vrede van de nieuwe generaties op zich moet nemen.

Botero ontkende te hebben gelogen en weigert af te treden. “Ik hoef niet af te treden. Ik ben hier niet bij betrokken en ik heb alle zaken in alle transparantie behandeld. Uiteraard zal de oppositie altijd om mijn ontslag vragen en wie weet hoeveel mensen er nog meer zullen komen, maar ik hoef niet af te treden, ik heb met volledige en absolute transparantie gehandeld,”aldus Botero.

De minister van Defensie, vertelde dat de gedemobiliseerde FARC-strijder, Dimar Torres, stierf ten gevolge van een gevecht met een officier in uniform die hem neerschoot. Generaal Villegas, commandant van de taskforce Vulcano, ontkende deze verklaringen en verzekerde dat de dood van de voormalige guerrilla niet overeenkwam met een militaire actie en  verontschuldigde zich voor wat er gebeurde.

Bron :
Foto:eluniversal