Nairo Quintana tweede in Giro d’Italia 2017

Nairo Quintana is tweede geworden in de honderdste Giro d’Italia. In de laatste etappe, een tijdrit van 29 kilometer, ging het om secondewerk tussen de favorieten Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana.

De voorsprong van Quintana op tijdritspecialist Tom Dumoulin was 53 seconden. Alhoewel Quintana geen tijdritrijder is, wist hij toch een redelijke tijd te rijden. De Colombiaan eindigde in de laatste etappe als zevenentwintigste in een tijd van 34.47. Nederlander Tom Dumoulin kwam als tweede over de streep met een tijd van 33.23, dat genoeg was om de roze trui van de Colombiaan over te nemen en de geschiedenisboeken in te gaan als eerste Nederlander die een Giro d’Italia wint. Quintana eindigde tweede in het algemeen klassement voor de Italiaan Vincenzo Nibali die de derde positie in nam.

Quintana gaf toe meer marge te willen hebben maar complimenteerde Dumoulin voor zijn prestatie. De Colombiaan was tevreden over zijn eigen prestatie, het bereiken van een podiumplaats in de Ronde van Italië.

Fernando Gaviria viel ook in de prijzen. De 22-jarige Colombiaan, die voor het eerst aan een grote ronde deelnam, schreef de derde, vijfde en twaalfde rit op zijn naam. Het goudhaantje van Quick-Step Floors werd bekroond als winnaar van het puntenklassement.