Nationaal Stakingscomité schort tijdelijk de demonstraties op

Na bijna twee maanden van protesten in Colombia heeft het Nationaal Stakingscomité (CNP) een tijdelijke opschorting aangekondigd van de demonstraties die elke woensdag plaatsvinden.

“Rekening houdend met het feit dat het CNP op 28 april startte met een nationale staking, wordt in het kader daarvan besloten om de periodieke acties tijdelijk te onderbreken”, bevestigde Francisco Maltés, voorzitter van de CUT, en bevestigde daarbij opnieuw zijn bereidheid tot dialoog en dat het actieplan in de komende dagen zal volgen. De reden voor de opschorting is om de onderhandelingen met de regering onder druk te zetten, aldus de vakbondsleider.

Alhoewel het comité een opschorting aankondigde zeiden ze dat er op 20 juli een grote demonstratie zal plaatsvinden die gepaard zal gaan met de presentatie van zeven initiatieven en projecten in het congres van de republiek, die verband houden met de lijst van eisen.

Ondanks de tijdelijke opheffing van de demonstraties viel de voorzitter van CUT de regering van Iván Duque aan, noemde hem een ​​”bedrieger” en iemand die alleen over onbelangrijke dingen praat.

Het stakingscomité dwong de regering om de voorovereenkomst van 24 mei te ondertekenen. “Wij wachten op de ondertekening van de voorovereenkomst door de president inzake de garanties die wij hebben gesloten. Wij hebben tekenen van bereidheid nodig, namelijk de ondertekening van de voorovereenkomst van 24 mei, want het vertrouwen is verloren gegaan”, aldus de vakbondsleider.

Op de persconferentie verklaarden ze ook dat de regering de pandemie “verkeerd heeft aangepakt”, wat suggereert dat ze hen nu de schuld wil geven van de toename van infecties en sterfgevallen door COVID-19 in het land. Dit na een tweet van de minister van Volksgezondheid, Fernando Ruíz, waarin hij de leden van het comité verzocht de demonstratie te stoppen.

“Na 45 dagen van agglomeraties en een overschot aan sterfte gerelateerd aan ongeveer 5.000 doden, moeten Colombianen deze situatie helemaal stoppen. Het stakingscomité moet begrijpen dat de epidemiologische situatie niet meer geeft “, schreef hij op zijn Twitter-account de minister van Volksgezondheid.

“Na 45 dagen van samenscholingen en een daarmee samenhangend sterfteoverschot van bijna 5.000 doden, moeten de Colombianen een einde maken aan deze situatie. Het stakingscomité moet begrijpen dat de epidemiologische situatie niet meer geeft,” schreef de minister van Volksgezondheid op zijn Twitter-account.

Bron :
Foto:rcnradio.com