Nationale Stakingscomité: ‘Opheffing van wegblokkades is begonnen’

De leden van het Nationale Stakingscomité hebben aangekondigd dat vandaag het opheffen van de wegblokkades in verschillende regio’s van Colombia is begonnen.

De wegblokkades in het land worden opgeheven “zodat de regering geen reden heeft om te onderhandelen”, aldus het Nationale Stakingscomité.

De penningmeester van onderwijsvakbond Fecode en lid van het comité, Nelson Alarcón, zei dat er al meer dan 40 plaatsen in het hele land zijn, waar men begonnen is de blokkades op te heffen.

“Wij zijn begonnen de doorgang mogelijk te maken op meer dan 40 punten waar wij met de gemeenschappen hebben gesproken, zodat deze plaatsen van verzet worden opgeheven,” zei hij.

Hij benadrukte dat dit een demonstratie is waar we  bereidheid zijn om via onderhandelingen een oplossing te vinden voor deze nationale staking die al 34 dagen duurt.

“Het zijn punten van verzet waarvoor we dankzij het akkoord en het proces intern oplossingen hebben bereikt, zodat de regering zich niet hoeft te verontschuldigen voor het niet installeren van een onderhandelingstafel,” zei hij.

Hij voegde eraan toe dat de eerste opheffingen van blokkades zich hebben voorgedaan in de departementen Cauca, Nariño, Huila, Caquetá en Tolima, naast andere regio’s van het land.

Hij zei dat verkennende gesprekken met de gemeenschappen zijn begonnen sinds het begin van de week, toen de regionale dialogen in verschillende gebieden van het land van start gingen.

“Wij hebben een gebaar van bereidheid gemaakt, wij laten zien dat wij alle intenties hebben om tot een akkoord te komen om te onderhandelen, maar wij zullen zien tot welk standpunt de regering komt en dan zullen wij zien wie degene is die deze onderhandelingen wil vertragen,” voegde hij er aan toe.

Bron :
Foto:elespectador.com