Nederland is de belangrijkste bestemming voor Colombiaanse avocado’s

De Colombiaanse avocado was een van de handelsproducten die het nieuws haalde tijdens het staatsbezoek van de Colombiaanse president Iván Duque aan China. Tijdens het bezoek werd bevestigd dat de Chinese markt zou worden opengesteld voor de Colombiaanse productie. Het doel is volgens het ministerie van Landbouw dat het land op deze markt, die 136 miljoen dollar waard is, de concurrentie met Mexico, Peru en Chili aangaat.

Colombiaanse avocado’s worden al naar verschillende bestemmingen verscheept, waarbij Nederland de belangrijkste bestemming is. Volgens de statistieken van Analdex werd in 2018 ongeveer 57% van de Colombiaanse avocado’s naar Nederland geëxporteerd, tegenover 35,64% in het jaar daarvoor.

Zoals exporteurs uitleggen, is de Europese markt momenteel zelfs de belangrijkste bestemming voor de Colombiaanse avocado-zendingen. Daarom is de openstelling van de Amerikaanse markt een paar jaar geleden en de succesvolle vooruitgang die in Japan, China en Zuid-Korea is geboekt, door de sector verwelkomd.

“De kwestie is vanuit commercieel oogpunt positief vanwege de diversificatie van onze markten”, aldus Ricardo Mejía, directeur van Fruty Green.

Volgens het ministerie van Landbouw wordt er ook gewerkt aan het openstellen van markten zoals Chili, India, Mexico en Peru voor Colombiaanse avocado’s.

In ieder geval blijft China een grote weddenschap voor binnenlandse exporteurs, rekening houdend met het feit dat de invoer van dit land momenteel voornamelijk afkomstig is van drie leveranciers: Chili, Peru en Mexico.

“De Verenigde Staten en Europa zijn volwassen markten die ook zeer groot zijn in termen van volume, maar de toekomst van de consumptie ligt in China. Deze laatste is klein in vergelijking met de twee voormalige gebieden, maar zal een enorme markt worden vanwege de omvang van de bevolking, een opkomende middenklasse, de acceptatie van westerse gewoonten, de promotie van het fruit en een enorme dynamiek in de distributie, ” zei de directeur van Corpohass, Jorge Restrepo.

Momenteel is echter, naast Nederland, het Verenigd Koninkrijk dat een groot deel van de Colombiaanse avocado-export opneemt. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor ongeveer 20% van de totale export gevolgd door Spanje met 11%.