Neerslag in Colombia 40 procent boven het gemiddelde

De neerslag in Colombia in het tweede kwartaal zal 40 procent boven het gemiddelde liggen.
Deze intensiteit van de regenval zou te wijten zijn aan de invloed van het La Niña-fenomeen.

Volgens analyses van het Colombiaanse instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieukunde (IDEAM) en die van de internationale centra voor klimaatvoorspellingen zal er een continuïteit zijn van de invloed van het La Niña-fenomeen, met een waarschijnlijkheid dat de afkoeling zich in een groot deel van het tropische Stille Oceaanbekken voortzet. Met een waarschijnlijkheid van 61% zal het aanhouden, althans tussen mei en juli. Van augustus tot oktober blijft het risico bestaan, zij het met een lagere waarschijnlijkheid van 54%, met grotere gevolgen in het centrum en het zuiden van het Andesgebied, in het Caraïbisch gebied en zelfs in de Orinoco-regio.

Evenzo verwacht het IDEAM dat het dit weekend bewolkt zal blijven en dat het in verschillende sectoren van het land zal regenen, met veel neerslag in het zuiden en oosten van het Caribisch gebied; centraal, het noordoosten en het zuiden van het Andesgebied; een groot deel van het Pacifisch gebied; in de uitlopers van het oostelijk bergmassief en het oosten van het Amazonegebied.

Ook in de departementen Santander, Cundinamarca, Tolima, Antioquia, Norte de Santander, Córdoba, Valle del Cauca, Nariño, Cesar, Cauca, Putumayo, Caquetá en de Eje Cafetero is de kans op overstromingen van rivieren en overstromingen groot. Speciale aandacht wordt gevraagd voor gebieden in de buurt van de rivieren Magdalena en Cauca.

Bron :
Foto:rcnradio.com