Negen FARC-dissidenten gedood in Guaviare

In een operatie van het leger zijn negen FARC-dissidenten gedood in Guaviare. Onder de negen dissidente FARC-strijders waren twee voormalige leiders van Front 1 van de FARC.

Vanuit Cartagena gaf minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, een persconferentie over de operatie. De minister zei dat de gezamenlijke operatie tussen het leger, de luchtmacht, de marine en de nationale politie plaatsvond in het dorp La Unión, in de gemeente Calamar, in Guaviare.

“Dit is een harde klap die de veiligheidstroepen in de vroege ochtenduren hebben toegebracht aan de overgebleven gewapende groepen van de FARC”, zei Villegas.

De negen gedode FARC-dissidenten hielden zich bezig met taken zoals afpersing, de bescherming van drugshandelroutes en zouden verantwoordelijk zijn voor verschillende aanvallen tegen de openbare macht. Onder de negen FARC-dissidenten zijn twee belangrijke leiders geïdentificeerd die bekend staan onder de namen Mordisco en Gentil Duarte. Beide personen waren leiders van Front 1, een groep van de FARC die in Guaviare actief was. Tijdens de operatie werden wapens in beslag genomen waaronder geweren, pistolen, granaatwerpers en landmijnen.

Guerrillabeweging FARC bereikte in november 2016 een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Zo’n 7000 rebellen lieten zich ontwapenen in speciale kampen waar zij zich voorbereidden op een terugkeer in de samenleving. Een deel van de rebellen konden zich niet conformeren aan de afspraken in het akkoord en hebben zich afgesplitst.