Negenendertig leden van Clan Usuga opgepakt

In Colombia zijn minstens 39 leden van de Clan Usuga, de belangrijkste bende in het land, opgepakt na een “gewapende staking” waarbij zes doden vielen. Dat hebben de autoriteiten gisteren gemeld.

“De afgelopen 48 uur werden er 39 arrestaties uitgevoerd binnen deze organisatie”, aldus president Juan Manuel Santos. “We gaan deze criminele bende van Clan Usuga oprollen.”

De arrestaties vonden plaats tijdens een dertigtal operaties in negen regio’s in Colombia, waarbij ook “29 vuurwapens, 55 granaten en talrijke explosieven” in beslag werden genomen, zei minister van Defensie Luis Carlos Villegas. Volgens de speurders hebben enkele van de gearresteerde bendeleden “geld aangeboden om politieagenten te doden in de regio van Uraba”. President Santos meldde ook dat een leider van de bende, “El Negro Andrés” werd gearresteerd in Vista Hermosa, in het departement Meta. El Negro Andrés is verantwoordelijk voor de uitbreiding van de criminele groep in de regio Meta en is een vertrouweling van ‘Otoniel’, opperbevelhebber van deze criminele organisatie.

El Negro Andrés - Clan Usuga

Openbare leven stilgelegd

De “gewapende staking” die Clan Usuga vorige week uitriep om de dood van “Guagua“, een van hun belangrijkste leiders te herdenken, resulteerde in de dood van zes personen, onder wie twee politieagenten en een militair. Tientallen dorpen in het noordwesten van Colombia werden verplicht alle economische activiteiten stil te leggen. De gemeenschappen, die probeerde om door te gaan met het dagelijks leven werden geconfronteerd met het geweld van de “Urabeños”.

Volgens de autoriteiten is de bende verantwoordelijk voor de uitvoer van tonnen cocaïne naar Centraal-Amerika en de Verenigde Staten.

De Clan Usuga, die ook Los Urabeños wordt genoemd omdat ze vooral actief is in de regio van Uraba, komt voort uit de massale demobilisatie van extreemrechtse paramilitaire milities tussen 2003 en 2006, onder het regime van Alvaro Uribe.

Volgens analyses zijn rechtse criminele bendes als deze de volgende zware bedreiging voor de veiligheid in het land van zodra de regering een vredesakkoord bereikt met de extreemlinkse guerrillastrijders. (Bron:demorgen.be/Caracol/CM&)