Nieuwe protesten in Colombia na onthulling nieuwe belastinghervorming regering

De protesten tegen armoede en ongelijkheid zijn dinsdag op Colombia’s Onafhankelijkheidsdag hervat toen president Ivan Duque een belastingplan van 4 miljard dollar presenteerde om de regering te helpen sociale programma’s en uitgaven in verband met de pandemie te kunnen betalen.

Duizenden mensen liepen mee in marsen in de belangrijkste steden van Colombia, terwijl Duque voor het congres de resultaten van zijn regering uiteenzette en een belastingplan presenteerde voor de financiering van subsidies voor gezinnen met een laag inkomen die door de pandemie zonder werk zijn komen te zitten.

Het nieuwe plan is kleiner dan het pakket van $6,3 miljard dat in april werd voorgesteld en dat in heel Colombia tot grote protesten leidde, waarbij tientallen doden vielen.

Het nieuwe voorstel legt een hogere belasting op de winsten van bedrijven, terwijl een eerder voorstel om omzetbelasting te heffen op basisproducten zoals koffie en zout, van tafel wordt geveegd.

De demonstranten zeggen dat het nieuwe plan niet genoeg doet om de uitgaven voor onderwijs en het creƫren van nieuwe banen in Colombia te stimuleren, waar de economie vorig jaar met 7% is gekrompen en volgens het nationale bureau voor de statistiek nog eens 3 miljoen mensen in de armoede heeft gedreven.

“De protesten gaan door omdat president Duque geen van de problemen van de Colombiaanse samenleving heeft opgelost”, zegt Francisco Maltes, voorzitter van de Centrale Unie van Arbeiders, een van de groeperingen die de antiregeringsdemonstraties heeft geleid.

Zijn vakbond maakt deel uit van een coalitie van vakbonden en studentengroeperingen die van plan zijn om het congres 10 voorstellen voor te leggen om de sociale en economische crisis in Colombia aan te pakken.

Het gaat onder meer om de ontbinding van de oproerpolitie en de invoering van een programma voor een basisinkomen van $260 per maand voor 10 miljoen mensen.

Het subsidieprogramma van de regering voorziet momenteel in maandelijkse uitkeringen van $40 aan 3 miljoen gezinnen die worstelen om rond te komen in het land van 50 miljoen inwoners.

Het nieuwe belastingplan wil deze uitkeringen handhaven, subsidies verstrekken aan bedrijven die werknemers tussen 18 en 28 jaar in dienst nemen, en ook het universiteitsonderwijs financieren voor studenten met een laag en gemiddeld inkomen.

Tijdens de demonstraties van dinsdag, die beduidend kleiner waren dan die in april en mei, zeiden de demonstranten ook dat ze gerechtigheid willen voor jongeren die onlangs door de politie zijn gedood. Human Rights Watch zegt bewijsmateriaal te hebben verzameld dat de politie in verband brengt met de dood van 25 demonstranten tijdens de recente golf van demonstraties, terwijl lokale organisaties zeggen dat het aantal hoger zou kunnen liggen.

Bron :
Foto:Vannessa Jimenez