Nieuwe video’s vrijgegeven omtrent omkoopschandaal officier van justitie

Het Openbare Ministerie van Colombia heeft nieuwe beelden onthuld van het omkoopschandaal waarbij een officier van justitie van het vredestribunaal steekpenningen aannam.

Carlos Bermeo, officier van justitie van het tribunaal voor speciale rechtspraak voor de vrede (JEP), is op heterdaad betrapt tijdens het aannemen van steekpenningen, dat maakte het openbare ministerie vrijdag bekend. 

De steekpenningen hadden te maken met Jesus Santrich, een van de leiders van de voormalige rebellenbeweging FARC, die vorig jaar is gearresteerd wegens drugshandel en mogelijk uitgeleverd wordt aan de V.S.. Als onderdeel van het vredesakkoord tussen de FARC en de Colombiaanse regering worden leden van de rebellenbeweging die misdaden hebben gepleegd berecht via het JEP. In juli 2018 startte het proces voor Jesus Santrich.

Het hoofd van het JEP, Patricia Linares, heeft haar excuses aangeboden aan de slachtoffers van het conflict en heeft Carlos Bermeo uit zijn functie gezet.

Op de eerste beelden die vrijdag werden vrijgegeven nam Carlos Bermeo voor 40.000 dollar aan steekpenningen aan. In de  nieuwe video’s is een aanname te zien van 460.000 dollar om het uitleveringsproces van Jesus Santric te beïnvloeden.