Oliepijpleiding Caño Limon getroffen door drie aanslagen

Oliemaatschappij Ecopetrol, eigendom van de Colombiaanse regering, zei dinsdag dat er drie nieuwe aanslagen zijn gepleegd op de oliepijpleiding Caño Limon die verscheidene rivieren in het noordoostelijke departement Arauca hebben verontreinigd.

De aanvallen van zondag en maandag brachten een totaal van 82 aanslagen dit jaar op de 780 kilometer lange pijpleiding.

Cano Limon, die tot 210.000 vaten olie per dag kan vervoeren, is niet in werking, wat vaker dit jaar is gebeurd vanwege aanslagen en illegale aftappingen. Op het moment van de laatste aanvallen werd er geen olie doorheen gepompt vanwege een aanslag op zaterdag.

De regelmatige bombardementen hebben geen invloed gehad op de export of productie van de olie via de Caño Limon pijpleiding, die geëxploiteerd wordt door Occidental Petroleum Corp. De ruwe olie wordt via de nabijgelegen Bicentenario-pijpleiding vervoerd.

De recentste aanvallen hebben er voor gezorgd dat ruwe olie in de nabijgelegen wateren terecht is gekomen. Ecopetrol heeft dorpen en steden gewaarschuwd voor mogelijk watervervuiling.

Het oliebedrijf noemt niet vaak de groep die verantwoordelijk is voor de aanslagen, maar het Colombiaanse leger benoemt regelmatig de guerrillabeweging ELN als verantwoordelijke.