Ondergedoken FARC-leider laat zich horen via videoboodschap

De voormalige commandant van guerrillabeweging FARC, Ivan Marquez, die al maanden ondergedoken zit, heeft zich laten horen via een videoboodschap. Hij beschuldigt de Colombiaanse regering van het schenden van de vredesafspraken.

Marquez vindt dat leden van de voormalige guerrillabeweging niet genoeg worden beschermd. Sinds het sluiten van het vredesakkoord zijn volgens hem tientallen voormalige FARC-strijders vermoord. De voormalige FARC-leider zegt in de videoboodschap dat dit mede komt door een gebrek aan bescherming door de Colombiaanse regering.

Ivan Marquez was de hoofdonderhandelaar bij de vredesbesprekingen die in 2016 leidden tot een historisch vredesakkoord. In dit akkoord werd afgesproken dat de FARC zijn wapens moest inleveren en in ruil daarvoor inspraak kreeg in de politiek. Marquez zat namens de FARC in de senaat maar trok zich terug en dook hij vorig jaar onder. Uit protest stapte hij uit de senaat, nadat in april vorig jaar op verzoek van de Verenigde Staten een ander FARC-kopstuk in Colombia werd gearresteerd voor drugssmokkel. Hij was niet eens met het verloop van de procedure van zijn gearresteerde compagnon.

Márquez staat naar eigen zeggen nog steeds achter het akkoord, maar zegt dat hij in de laatste fase van de vredesonderhandelingen een fout heeft gemaakt. “We hadden harde afspraken moeten maken over de politieke, economische en sociale integratie van de FARC-strijders.”

In de video zegt Marquez niets over zijn verblijfplaats. De video was gericht aan de deelnemers aan de marxistische Rosa Luxemburg Conferentie in Berlijn.

Bron :
Foto Semana