Ontsnapte leider van Clan del Golfo gedood

President Iván Duque heeft bekendgemaakt dat een van de hoogste leiders van de Clan del Golfo, Juan Larinson Castro, alias “Matamba”, die op 18 maart uit de gevangenis van La Picota in Bogotá was ontsnapt, tijdens een politieactie omgekomen is.

Volgens informatie van president Duque is “Matamba” in Bolívar (Santander) geneutraliseerd. “Ik wil het land meedelen dat tijdens een operatie van onze @PoliciaColombia in coördinatie met de @FiscaliaCol, in Bolívar (Santander), Juan Larinson Castro Estupiñán alias “Matamba”, voormalig leider van Clan del Golfo en een van de meest gezochte criminelen van het land, werd geneutraliseerd”.

Voor Clan del Golfo is de dood van “Matamba” een extra tegenslag. De criminele organisatie had ook te maken met de uitlevering van hun leider Dairo Antonio Úsuga David, alias “Otoniel” aan de Verenigde Staten en de toestemming tot uitlevering van zijn zuster en 16 andere leden van deze criminele groep.

Volgens de autoriteiten waren ten minste 50 man van de drugsbestrijdingspolitie hem op het spoor en hebben zij ook deelgenomen aan zijn gevangenneming vorig jaar, toen hij werd betrapt toen hij zijn verjaardag vierde in Floridablanca (Santander).

De nationale politie had een beloning van maximaal 2.000 miljoen pesos uitgeloofd voor informatie over “Matamba”, die vermoedelijk naar Venezuela probeerde te vluchten, waarvoor een oranje circulaire van Interpol was uitgegeven.

Juan Larinson Castro Estupiñan ontsnapte in de vroege uren van 18 maart uit de gevangenis van La Picota in Bogotá, gekleed in een Inpec-uniform en klaarblijkelijk met de medeplichtigheid van enkele gevangenisbewakers.

Milton Jiménez, ex-inspecteur en Inpec-officier, is voor deze daden opgepakt en wordt vastgehouden in de bunker van het bureau van de procureur-generaal.

De minister van Defensie, Diego Molano, verzekerde van zijn kant dat het bureau van de procureur-generaal heeft deelgenomen aan de operatie tegen “Matamba” en voegde eraan toe dat “niemand zich in Colombia aan justitie kan onttrekken”.

Bron :
Foto:elcolombiano.com