Ontvoerders eisen 5 miljoen dollar losgeld voor achternicht Gabriel García Márquez

Ontvoerders hebben 5 miljoen dollar losgeld geëist in ruil voor de vrijlating van een achternicht van de in 2014 overleden wereldberoemde schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez.

De 33-jarige Melissa Martinez Garcia, eigenaresse van een bananenplantage, werd op 22 augustus dit jaar meegenomen door een groep gewapende mannen. Ze hielden haar tegen in haar auto in de stad Santa Marta in het noorden van het land.

De ontvoerders hebben nu omgerekend 4,4 miljoen euro geëist, zo wordt woensdag gemeld door de Colombiaanse politie, die in contact staat met de ontvoerders. „We denken dat dit een veelvoorkomend misdrijf is”, aldus de politie. Die kreeg twee telefoontjes waarin het geld werd geëist.

Melissa Martinez Garcia is de kleindochter van Jaime, de broer van Gabriel Garcia Marquez.

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico, 17 april 2014), wordt door zijn boeken ‘Honderd jaar eenzaamheid’, ‘Kroniek van een aangekondigde dood’ en ‘Liefde in tijden van cholera’ gezien als een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse schrijvers ooit. Hij won in 1982 de Nobelprijs voor Literatuur, vijftien jaar na het verschijnen van zijn bekendste roman, Honderd jaar eenzaamheid.