Ontwapening FARC 1 maart van start

De ontwapening van de FARC-leden zal op 1 maart van start gaan. Dat heeft de Colombiaanse regering dinsdag gezegd. Het ontwapeningsproces is een onderdeel van het vredesakkoord dat een einde moet maken aan meer dan vijf decennia van burgeroorlog met regeringstroepen.

“We beginnen met het overhandigen van 30 procent van de wapens vanaf 1 maart, daarna nog eens 30 procent vanaf 1 mei en 40 procent vanaf 1 juni. Daarna zullen alle wapens zijn afgegeven”, zei generaal Javier Florez, die de leiding heeft over de ontwapening, dinsdag.

“Waar de wapens uiteindelijke heen zullen gaan is nog onduidelijk”, zei de generaal. Het was een van de onderwerpen die dinsdag op de agenda stond bij het geplande overleg tussen vertegenwoordigers van de FARC, de Colombiaanse regering en de Verenigde Naties.

Door logistieke problemen zijn nog niet alle kampen klaar in de transitiezones en zijn nog niet alle containers geleverd om de wapens in te dumpen. Leiders van de FARC hebben om verlenging gevraagd van het tijdspad van het ontwapeningsproces. De regering heeft aangegeven om het ontwapeningsproces binnen de gestelde periode van 180 dagen aan te houden.

De laatste leden van de guerrillabeweging FARC zijn zaterdag aangekomen in de speciale VN-kampen in de 26 transitiezones verdeeld over het hele land. De strijders zullen tot 31 mei in de kampen blijven. In die tijd zullen ze zich niet enkel ontwapenen, maar worden ze ook geregistreerd en voorbereid op hun terugkeer naar de burgersamenleving.