Opiniepeiling referendum: “Ja” voor het vredesakkoord stijgt

In de laatste opiniepeiling is de meerderheid van de bevolking voor het vredesakkoord. Van de Colombianen die aanstaande zondag gaan stemmen door middel van een referendum geven nu 62% aan voor het vredesakkoord te zijn.

De cijfers van het opiniebureau Cifras & Conceptos geven aan dat 62% van het volk op 2 oktober zal stemmen voor het vredesakkoord en 38% er tegen zal zijn.

Het opiniebureau Cifras & Conceptos heeft nogmaals in opdracht van nieuwszenders Caracol Radio en Red + Noticias een enquête uitgevoerd om de mening te peilen van het Colombiaanse volk.

In de peiling van 23 september van hetzelfde opiniebureau was 54% voor het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC. 34% was tegen het akkoord en 12% wisten het niet.

Een stijging van 8% die voor het akkoord zijn en 4% die tegen het akkoord zijn. Volgens de laatste meting van opiniebureau Ipsos Napoleon Franco zal 34% het vredesakkoord afwijzen en zegt 66% “ja” tegen het vredesakkoord.

Maandagmiddag, lokale tijd, vond in Cartagena de ceremonie plaats van de ondertekening van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Tijdens deze ceremonie ondertekende president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño het definitieve vredesakkoord onder toezicht van vele internationale hoogwaardigheidsbekleders.

Aanstaande zondag, 2 oktober, mogen de kiezers zich in een referendum uitspreken over het vredesakkoord. Bij een negatieve uitslag zal het vredesakkoord verworpen worden.