Opnieuw nationale staking in grote steden

Het Nationale Stakingscomité heeft voor vandaag weer een nieuwe nationale staking uitgeroepen. Colombiaanse betogers hebben zich bijeengeroepen in de hoofdsteden om economische hulp en sociale verandering te eisen.

Vakbonden en studentengroeperingen zijn vandaag naar de hoofdsteden van de 32 departementen van Colombia vertrokken om concessies van de regering te eisen inzake economische steun voor de armen en andere kwesties, na bijna een maand van wijdverspreide protesten.

De demonstraties die vorige maand begonnen, hebben de regering en de wetgevers onder druk gezet om belasting- en gezondheidshervormingen op de lange baan te schuiven en hebben geleid tot het aftreden van de voormalige minister van Financiën.

Hun eisen zijn uitgebreid tot het toevoegen van een basisinkomen, kansen voor jongeren en een einde aan het politiegeweld, met inbegrip van oproepen om de oproerpolitie ESMAD te ontbinden.

Tijdens de protesten van woensdag wordt vooruitgang geëist met betrekking tot wat het Nationale Stakingscomité – bestaande uit vakbonden, studentengroeperingen en anderen – noodpetities noemt.

De brede petities hebben onder meer betrekking op de versterking van de rechten van vrouwen, een moratorium van vier maanden op de betaling van hypotheken en nutsvoorzieningen, en de intrekking van noodmaatregelen die volgens protestleiders de arbeidsomstandigheden tijdens de pandemie hebben verslechterd.

De demonstraties van de afgelopen vier weken werden gekenmerkt door geweld. De regering zegt dat slechts 17 burgerdoden rechtstreeks verband houden met de betogingen, terwijl mensenrechtengroeperingen beweren dat het er tientallen meer zijn. Twee politieagenten zijn ook omgekomen in verband met protesten, zegt de regering.

Naast de doden zegt het bureau van de procureur-generaal dat 129 mensen die als vermist waren opgegeven nog steeds worden gezocht en dat 290 anderen zijn teruggevonden. Rechtenorganisaties zeggen dat het aantal vermisten veel hoger ligt.

In het kader van de internationale veroordeling van het vermeende gebruik van buitensporig geweld door de veiligheidstroepen heeft de regering van president Ivan Duque benadrukt dat zij vreedzaam protest respecteert, maar er ook op aangedrongen dat de wegblokkades, die in het hele land voor tekorten hebben gezorgd, worden opgeheven. Volgens het ministerie van Defensie zijn er 73 wegblokkades actief.

Bron :
Foto:caracol.com.co