Oscuro Animal in de Nederlandse filmtheaters

De Colombiaanse film Oscuro Animal van Felipe Guerrero is vanaf donderdag in verschillende filmtheaters te zien. De film van Guerrero deed eerder dit jaar mee aan de competitie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

De film neemt je mee in drie verschillende verhalen over vrouwen en hun dappere pogingen om te ontsnappen aan het levensbedreigende oorlogsgeweld in Colombia.

Het enige wat deze vrouwen met elkaar gemeen hebben, is dat ze dezelfde traumatische ervaring van de oorlog delen. Ze zijn op zichzelf aangewezen en moeten het fysieke en mentale geweld waarmee ze te maken hebben gehad een plekje geven om te kunnen overleven in de Colombiaanse jungle. De eerste vrouw, La Mona, is zwanger en slaaf van een paramilitaire commandant die haar mishandeld en verkracht. Ze is van plan om te ontsnappen, dus steekt ze hem in zijn slaap neer om vervolgens vluchtende een weg te banen door een rivier. De tweede vrouw, Rocío, vlucht naar de stad nadat ze ontdekt dat haar dorp verwoest is door soldaten. Haar man en kind blijken verdwenen te zijn. Nelsa, de derde en laatste vrouw die we volgen, maakt zelf deel uit van de paramilitairen, maar keert hen de rug toe wanneer ze de verminkte lichamen van geëxecuteerde boeren moet begraven. Ze reist samen met de man die haar geholpen heeft te ontsnappen. De bestemming van de drie vrouwen? Bogotá.

Oscuro Animal is de eerste lange speelfilm van de Colombiaanse regisseur Felipe Guerrero. Hij maakt in de film geen gebruik van dialoog. Dat de personages niet spreken wordt meer dan goed gemaakt met de innemende beelden – ondanks de heftige gebeurtenissen weet Guerrero de kalmte in zijn film te bewaren. Ook wordt door het ontbreken van dialoog meer focus gelegd op omgevingsgeluiden: vogels, muziek en zelfs details zoals vallende regendruppels. De film werd of het IFFR in 2016 genomineerd voor een KNF Award; een prijs voor de beste Nederlandse film en/of Nederlandse coproductie gekozen door de Kring van de Nederlandse Filmjournalisten.

Het NRC schreef een recensie over deze Film: Woordeloze getuigenis van Colombiaanse gruwel