Panama en Colombia willen doorgang migranten naar VS vergemakkelijken

Panama en Colombia willen de doorreis van migranten naar de Verenigde Staten vergemakkelijken. Beide landen zijn vrijdag overeengekomen de gecontroleerde doorgang van migranten zonder papieren die de VS willen bereiken te vergemakkelijken, in een poging de toevloed van mensen af te remmen en hen te beschermen tegen de georganiseerde misdaad.

De twee landen zullen volgende week een reeks quota vaststellen van migranten die elk land mag ontvangen. Tot dusver zijn dit jaar 49.000 migranten de grens tussen Colombia en Panama overgestoken, evenveel als in de afgelopen vier jaar samen, op de vlucht voor de crisis als gevolg van de pandemie, de armoede en het geweld in hun thuislanden.

Het akkoord volgde op een bijeenkomst in de stad Meteti, in het zuiden van Panama, die werd bijgewoond door de Colombiaanse vicepresident en minister van Buitenlandse Zaken Marta Lucia Ramirez en de Panamese minister van Buitenlandse Zaken Erika Mouynes, naast andere ministers en hoge veiligheidsfunctionarissen.

Een andere Panamese delegatie zal maandag naar Colombia reizen “om een quotum van migranten vast te stellen” die “op een veilige en ordelijke manier door de Panamese kant kunnen worden opgevangen,” zei Mouynes.

“We gaan een contingent of een dagelijkse hoeveelheid mensen reguleren die bij voorkeur via één enkele plaats reizen, die één enkele plaats van aankomst in Panama hebben,” voegde Ramirez eraan toe.

Beide landen zullen ook mogelijke transportalternatieven onderzoeken om te voorkomen dat migranten een dodelijke junglecorridor moeten oversteken die bekend staat als de Darien Gap.

Colombia en Panama zijn ook overeengekomen om de samenwerking te organiseren van politie en justitie om te voorkomen dat criminele netwerken misbruik maken van migranten zonder papieren om hun activiteiten te ontwikkelen.

Tijdens een komende regionale bijeenkomst, waaraan ook de Verenigde Staten zullen deelnemen, zullen de twee landen proberen zich aan te sluiten bij een regionale quotaregeling die een gecontroleerde doorgang van migranten mogelijk zou maken.

De toevloed van migranten dreigt de vluchtelingenkampen te overspoelen die de Panamese autoriteiten hebben opgezet om hen op te vangen nadat zij de Darien Gap zijn gepasseerd. Duizenden migranten, waaronder minderjarigen en zwangere vrouwen, zitten al weken vast in de Colombiaanse havenstad Necocli in afwachting van boten die de oversteek naar het buurland Panama kunnen maken. De Golf van Uraba, aan de noordkust van Colombia, is een van de belangrijkste doorgangspunten voor vluchtelingen uit naburige Latijns-Amerikaanse landen, maar ook uit Afrika en Azië.

Bron :
Foto:Moreno Gonzalez