Pand van drugsbaron Pablo Escobar wordt afgebroken

Het Mónaco gebouw in Medellín dat eigendom was van drugsbaron Pablo Escobar wordt afgebroken, dat maakte Federico Gutiérrez, de burgemeester van Medellín woensdag bekend.

Het Mónaco gebouw gelegen in de exclusieve wijk El Poblado in Medellin, zal worden afgebroken en vervangen worden door de aanleg van een park ter nagedachtenis van de slachtoffers van de bloedige drugsoorlog die meer dan 5000 doden heeft veroorzaakt tussen 1989 en 1993 (De hausse van het Medellín kartel).

“Het Mónaco gebouw wordt afgebroken. Ik ben ervan overtuigd dat alle symbolen van de illegaliteit in Medellín uit het stadsbeeld moeten verdwijnen”, zei Gutiérrez. De burgemeester nam samen met minister van Defensie Luis Carlos Villegas en minister van Justitie Enrique Gil de eerste hamerslagen voor de afbraak van het pand voor hun rekening. “De val van Monaco is een symbool dat, na vele jaren van strijd, het kwaad overwint”, zei Gutiérrez. Hij voegde er aan toe dat het plan is om daar een park te creëren als eerbetoon aan de slachtoffers die omgekomen zijn in de bloedige periode dat het Medellín kartel de stad in zijn greep had.

Pablo Escobar en zijn Medellín kartel overheersten in de jaren tachtig de internationale cocaïnehandel en waren verantwoordelijk voor de dood van meer dan 5000 mensen. In de strijd om meer (politieke) macht verklaarde hij de Colombiaanse regering de oorlog. In 1993 werd Escobar opgespoord door de politie en werd tijdens een ontsnappingspoging via het dak doodgeschoten.