Pasto viert het nieuwe jaar met Carnaval de Negros y Blancos

Vanaf vandaag kan men in de straten van Pasto genieten van de verschillende culturele uitingen van het departement Nariño tijdens het festival Blancos y Negros.

Tot 7 januari herleven de mythen, legenden, tradities en culturele waarden door middel van een van de belangrijkste festivals van het zuiden van het land, dat in 2009 door UNESCO is uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Het Ministerie van Industrie en Handel, onder leiding van José Manuel Restrepo, zegt dat alles klaar is voor de meest verwachte viering van het jaar in Nariño. Het zwart-witte carnaval opent vandaag de dag zijn deuren met de traditionele Carnavalito, waarmee de meest karakteristieke culturele en feestelijke tradities van de regio beginnen samen te komen.

“Het is tijd om te genieten van een van de grootste festiviteiten, waarbij murgas, parades en praalwagens paraderen in een unieke omgeving van 7,5 kilometer lang en duizenden Pastusos (inwoners van Pasto) en toeristen dit spektakel kunnen bewonderen,” zei Restrepo.

Vandaag presenteren kinderen culturele elementen van hun eigen regio tijdens carnavalito. De Castañeda Familie parade is de eerste officiële optocht van het carnaval en vindt plaats op 4 januari. Het verwijst naar een legende, van begin van de 20e eeuw, waar een familie werd uitgenodigd voor de vieringen van Pasto. Om de aankomst van de familie te vieren werd een parade gehouden met dansgroepen en bands. Sindsdien is de parade een traditie geworden en wordt de komst van de familie nagebootst.

De twee grote feestdagen worden op 5 en 6 januari gevierd. Op de 5e, Día de los Negros (de dag van de zwarten), gaan de inwoners van de stad in het zwart gekleed en zwart geschminkt de straat op. Dit evenement wordt begeleid door vrolijke orkesten.

Tenslotte wordt op 6 januari, samenvallend met Driekoningen, Día de los Blancos gevierd (de dag van de witten) waarbij de inwoners en toeristen elkaar onder gooien met witte poeder. Overdag worden optochten gehouden met handgemaakte fantasiefiguren, een zeer verrijkende en vreugdevolle culturele demonstratie.

Het Carnaval de Negros y Blancos maakt deel uit van de cultuur van Zuid-Colombia, een feest dat de integratie van verschillende etnische groepen laat zien en de diverse culturele rijkdom uitvergroot.

Bron :
Foto:cortesía CorpoCarnaval