Paus roept op tot eenheid onder het Colombiaanse volk

Paus Franciscus heeft zondag in zijn jaarlijkse kersttoespraak opgeroepen tot vrede in alle gebieden met conflicten. “Alleen dan is er kans op een meer welvarende toekomst voor iedereen”, zei de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in zijn toespraak vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

“Vandaag gaat deze aankondiging heel de aarde over en wil die alle volkeren bereiken, vooral degenen die geraakt zijn door oorlog en door ernstige conflicten en die het sterkst het verlangen naar vrede voelen”, zei paus Franciscus.

„Vrede voor de mannen en vrouwen in het gemartelde Syrië, waar te veel bloed heeft gevloeid”, zei de paus. „Vrede voor degenen die dierbaren hebben verloren door wrede terroristen die dood en verderf hebben gezaaid in veel steden en landen.”

De kerkvorst benoemde ook het lopende conflict tussen Israël en de Palestijnen, de spanningen in Oost-Oekraïne, de vele oorlogen in Afrika “waar terrorisme ook kinderen uitbuit om verschrikkingen te begaan en moorden te plegen”.

Paus Franciscus riep op tot eenheid onder het Colombiaanse volk en dat dergelijke moed ook Venezuela zal bezielen om een einde te maken aan de spanningen.

“We roepen op tot eenheid onder het geliefde Colombiaanse volk dat ernaar verlangt een nieuwe en moedige weg van dialoog en verzoening af te leggen. Dat een dergelijke moed ook het geliefde Venezuela begeestert in het zetten van de noodzakelijke stappen om een einde te maken aan de huidige spanningen en samen te bouwen aan een hoopvolle toekomst voor heel de bevolking”, zei de geestelijke leider.

De paus sloot zijn kersttoespraak zoals gebruikelijk af met de zegen „zalig kerstfeest” en de zegen Urbi et Orbi (voor de stad en voor het land).