Peru en Colombia pakken gezamenlijk drugshandel aan in grensregio

Honderden Peruaanse en Colombiaanse strijdkrachten hebben aan de noordgrens van Peru meer dan 50 mensen gearresteerd die beweren voormalig FARC-leden te zijn.

In een verrassende militaire operatie heeft Peru meer dan 50 mensen gearresteerd langs zijn afgelegen grens met Colombia als onderdeel van een hardhandig optreden tegen drugsproductie en -smokkel in de geïsoleerde jungle van de Putumayo-regio.

De Peruaanse president Martin Vizcarra (foto) heeft tijdens een bezoek aan de regio, de grens met Colombia en Ecuador, gezegd dat er vier drugslabs zijn gevonden. Hij zei dat de meeste gevangenen uit Colombia afkomstig waren. Peru heeft gezegd bang te zijn dat dissidente Colombiaanse FARC-rebellen proberen zich in de regio te vestigen.

De operatie volgde op een reeks aanvallen van dissidente FARC-rebellen op veiligheidstroepen in het naburige Ecuador.

In de Peruaanse nationale media wordt vermeld dat er 51 mensen zijn gearresteerd, waarvan 41 Colombianen.

Door een toename van drugscriminaliteit in de noordelijke Peruaanse provincie Putumayo heeft de president een noodtoestand uitgeroepen van 60 dagen. “We zijn standvastig, we zijn duidelijk, we gaan onze soevereiniteit en ons grondgebied verdedigen”, aldus Vizcarra.

Circa 1200 rebellen van de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) houden volgens het Colombiaanse Ministerie van Defensie nog steeds wapens en verdovende middelen in stand. De FARC-dissidenten splitsten zich af van hun eigen groepering vanwege ontevredenheid over de inhoud van het vredesakkoord dat eind 2016 door de FARC en de Colombiaanse regering werd ondertekend.