Ploumen maakt geld vrij voor Colombia

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maakt een half miljoen euro vrij voor het vredesproces in Colombia, dat kampt met een burgeroorlog.

Dat meldt ze na haar gesprek met de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Het geld gaat naar de MAPP/OAS, een organisatie die het vredesproces ondersteunt door de gemaakte afspraken tussen de partijen in de gaten te houden, onderzoek te doen naar de veiligheidssituatie en technische expertise aan te bieden op het gebied van ontwapening en demobilisering.

Ploumen ondertekende ook een luchtvaartverdrag met Colombia waardoor KLM rechtstreeks kan gaan vliegen op het land. Op 31 maart 2015 vertrekt de eerste directe vlucht tussen Amsterdam en Bogotá.

Ook ondersteunt Nederland Colombia bij het versterken van de exportkansen van de fruit-, koffie, IT- en kledingsector. Hiervoor maakt Ploumen de komende jaren 4 miljoen euro vrij.
‘Goede wil’

Ploumen sprak tijdens haar reis met de Colombiaanse overheid over mensenrechten in het land, met name over de positie van mensenrechtenverdedigers en vakbondsleiders.

“De Colombiaanse overheid is zich bewust van de problemen en is van goede wil. Maar mensen die hun mond open doen over misstanden worden nog te vaak bedreigd, of zelfs vermoord. De goede stappen die zijn gezet, zoals het beschermingsprogramma voor mensenrechtenverdedigers en de wet over rehabilitatie van slachtoffers, moeten worden gevolgd door concrete maatregelen in de praktijk. Opsporing en vervolging van diegenen die zich schuldig maken aan bedreiging en geweld moeten meer prioriteit krijgen.”