Politicus Sergio Fajardo aangeklaagd wegens verduistering

De Colombiaanse politicus en presidentskandidaat voor 2022, Sergio Fajardo, zal worden aangeklaagd voor verduistering in verband met een leencontract dat hij ondertekende toen hij gouverneur was, zei het bureau van de procureur-generaal woensdag.

De centrumlinkse Fajardo, die in 2018 nipt een plaats in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen misliep en opnieuw campagne voert voor de presidentsverkiezingen, was gouverneur van het departement Antioquia tussen 2012 en 2015 en zei dat hij bereid is om zijn daden te verdedigen.

Het contract, een leningsovereenkomst van 77 miljoen dollar met banco CorpBanca, werd in 2013 ondertekend. Banco CorpBanca werd later overgenomen door Banco Itau.

Deze leningsovereenkomst bleek duurder te zijn dan verwacht nadat een daling van de wereldwijde grondstoffenprijzen in 2014 de waarde van de peso ten opzichte van de dollar deed dalen, waardoor het departement Antioquia “fiscaal nadeel” ondervond.

“Zoals altijd ben ik bereid om te reageren voor mijn daden, maar ik zal de procureur-generaal formeel vragen om een technische gerechtelijke commissie voor te zitten om de niet-ontvankelijkheid van deze aanklachten te beoordelen,” zei Fajardo op Twitter, eraan toevoegend dat hij wachtte op een dagvaarding van het kantoor van de procureur-generaal.

“De aanklager zal ex-gouverneur Sergio Fajardo aanklagen voor de misdrijven van zware verduistering door toe-eigening ten gunste van derden en contractuele onvolkomenheden bij de naleving van wettelijke voorschriften,” zei het kantoor van de procureur-generaal in een verklaring.

“Ex-gouverneur Fajardo was niet alleen het hoofd van de departementale administratie, maar gaf ook opdracht tot de uitgaven, hij ondertekende het contract… Hij had de verantwoordelijkheid en de positie van borgsteller bij administratieve beslissingen met betrekking tot dit contract.”

Er was geen onderzoek gedaan naar de noodzaak om het contract in dollars te laten luiden, zei het kantoor van de procureur-generaal, noch een prognose over de schommelingen van de dollar of een verzekering om zich tegen wisselkoersrisico’s te beschermen.

Bron :
Foto:eltiempo.com