Politie neemt zus van Clan del Golfo-leider Otoniel gevangen

De Colombiaanse politie heeft de zus van de leider van Clan del Golfo, de grootste drugsorganisatie van het land, gevangengenomen met hulp van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration.

Nini Johana Usuga, de zus van Clan del Golfo-leider Dairo Antonio Usuga, die bekend staat als Otoniel, werd woensdagavond gevangengenomen in Sabaneta, een gemeente dicht bij de tweede stad van Colombia, Medellín, vertelde generaal Jorge Luis Vargas, directeur van de Colombiaanse politie, aan journalisten.

“Er zijn veel getuigenissen, naast materieel bewijs en fysiek bewijs, dat haar in verband brengt met de drugshandel van de Clan del Golfo,” zei Vargas.

De informatie die verzameld is door de politie suggereert dat de 39-jarige vrouw belast was met het beheer van illegale financiën die verband houden met drugshandel via het witwassen van geld, en dat – vanwege haar familiebanden – ze een van de naaste vertrouwelingen van haar broer Dario is binnen de Clan del Golfo, zei Vargas.

Clan del Golfo heeft ongeveer 1.600 leden en is betrokken bij de productie van en handel in cocaïne, evenals bij illegale mijnbouw.

De Colombiaanse regering beschuldigt de groep ervan lokale activisten – bekend als sociale leiders – in het land te bedreigen en te vermoorden.

De Verenigde Staten bieden een beloning van 5 miljoen dollar aan voor informatie die leidt tot de arrestatie van Otoniel, die ervan wordt beschuldigd honderden tonnen cocaïne naar het Noord-Amerikaanse land te hebben verhandeld. Colombia biedt iets meer dan 800.000  doller voor Otoniel.

Bron :
Foto:Policia Nacional