Politie ontdekt 216 gifkikkers op vliegveld van Bogotá

De politie in Bogotá heeft 216 giftige kikkers onderschept op het vliegveld El Dorado.

De Colombiaanse autoriteiten meldden dat ze woensdag de kikkers hadden gevonden en verstopt zaten in kleine filmroldoosjes, die waren verstopt in een zak vol kleding. De smokkelaars hadden Duitsland als eindbestemming.

Onder de geredde amfibieën bevonden zich een aantal bedreigde exemplaren die met uitsterven worden bedreigd. Het gaat onder andere om de bedreigde Oophaga Lehmanni. Volgens de politie in Colombia zijn deze kikkers op de illegale markt zo’n 2000 dollar (1750 euro) per stuk waard.

De kikkers worden meestal gevonden in het departement Chocó in de buurt van de Pacifische kust. Onderzoekers geloven dat de amfibieën over land werden vervoerd, maar hebben nog niet bepaald wie verantwoordelijk is voor deze dierensmokkel.

“Smokkelaar halen de kikkers uit de jungle van Colombia. Dat is illegaal, maar het is ook schadelijk voor onze biodiversiteit”, zegt de minister van Milieu van Colombia. “Ik roep dan ook iedereen op die informatie heeft over deze illegale handel, zich bij de politie te melden”.