Politiek geweld in Colombia blijft groeien

Het Colombiaanse Centrum voor conflictanalyse (CERAC) meldde vrijdag dat het politieke geweld in mei tegen ex-guerrilla’s, leiders van gemeenschappe, leraren en journalisten bleef toenemen.

CERAC verklaarde dat er in 18 van de 32 departementen van Colombia sprake is van politiek geweld en dat dit geweld vooral voorkomt in Cauca, Tolima, Arauca, Antioquia en Valle del Cauca.

Volgens CERAC’s administratie zijn er in de maand mei 13 mensen vermoord, 17 gewonden en 45 mensen die met de dood werden bedreigd.

De belangrijkste oorzaak van de misdadige escalatie was in de geschillen tussen criminele bendes voor het controleren van drugshandel, afpersing en illegale mijnbouw.

Volgens een rapport van het bureau van de Ombudsman, dat deze week aan het Congres werd voorgelegd, waren er afgelopen jaar meer dan 33.000 mensen die gedwongen moesten verplaatsen, vooral in de departementen Norte de Santander, Nariño, Antioquia en Choco.

De inheemse gemeenschappen en de Afro-Colombiaanse gemeenschappen in het Stille Oceaangebied behoren tot de meest kwetsbare op het gebied van de mensenrechten vanwege de aanwezigheid van de drugshandel, die in die regio wordt gecontroleerd door verschillende criminele bendes.

Bron :
Foto:justiceforcolombia